Счетоводна къща или счетоводител на договор?

Инвестиция в счетоводител на договор

Поддържането на допълнително работно място в офиса на фирмата за оперативен или главен счетоводител, изисква влагането на немалко финансови средства. Необходимо е закупуване на компютър с лицензирана операционна система, лиценз за специализиран счетоводен софтуер, лиценз за софтуер за ТРЗ и личен състав, закупуване на мебели и канцеларски материали, специализирана счетоводна и данъчна литература, такси за семинари и други.

За да се наеме добър специалист със счетоводно образование и богат счетоводен опит се изисква и предвиждане на средства за висока заплата и осигуровки за сметка на работодателя. От друга страна, счетоводната работа не винаги е достатъчна по обем, за да запълни работното време на наетия по договор счетоводител, което прави наемането на такъв нерентабилно за фирмата.

Предимства на счетоводните къщи

Поверяване на счетоводството на счетоводна кантора е добрият избор за повечето малки и средни предприятия. В счетоводните кантори работят специалисти с богат опит, които са в състояние да предоставят счетоводни услуги на изключително високо ниво и срещу цена, която може да бъде в пъти по-ниска от инвестицията, която се изисква за поддържане на работно място за счетоводител на договор. Счетоводните кантори имат и достатъчно връзки с юристи, държавни институции, агенции, служби по Трудова медицина и други, които могат да бъдат само в помощ за клиентите.

Предаването на счетоводната документация може да се осъществи по различни начини, според предпочитанията на клиента – изпращане по електронен път, куриер, лично предаване в офиса или обекта на клиента или на друго удобно за него място. Консултации при нужда от съвет може да се направят по електронна поща, чат, телефонен разговор или лична среща. Всичко това е напълно достатъчно, за да замени нуждата от наемане на счетоводител на договор.

Друго важно предимство на счетоводната къща пред счетоводител на договор е високото ниво на конфиденциалност. Не се разпространява информация за нивото на заплатите сред персонала, което би могло да създаде не малко проблеми на собственика на фирмата.

Съвременни тенденции

Все повече големи корпорации отчитат всички тези предимства и масово се налага тенденцията за „изнасяне на счетоводството“ към специализирани фирми в сферата на счетоводството и финансите или обособяване на центрове за споделени услуги (shared service centers) в самата структура на предприятията. Във времето на развитите технологии, обслужването от разстояние и с по-малък личен контакт е напълно възможно и дори препоръчително. Така се избягва губенето на време в лутане измежду задачи от различно естество и комуникацията се свежда само и единствено до обсъждането на финансово-счетоводни, правни, данъчни и други подобни въпроси, които засягат финансовото състояние на фирмата.

В случай че решите да поверите счетоводството си на счетоводна кантора, свържете се с нас! Ние предлагаме разнообразие от финансово-счетоводни услуги, данъчни услуги, ТРЗ и личен състав и виртуален секретар. Обслужваме клиенти от София, всички други градове в България, както и международни клиенти.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close